Zelf sieraden maken van Fimo-klei

On 2 januari 2014 by redactie

fimo klei kraalMet Fimo-klei kun je heel veel verschillende dingen doen. Iedereen kent wel de prachtige beertjes en andere Fimo-taferelen, maar je kunt er ook zelfgemaakte sieraden van maken. Omdat Fimo na het bakken zeer hard, maar ook zeer licht is, is het het ideale materiaal om zelfgemaakte sieraden van te maken. En afgewerkt met een mooie glanzende lak, wordt het helemaal prachtig!

Kralen maken van Fimo-klei
Een eenvoudige manier van het maken van sieraden van Fimo-klei, is door kralen te maken van de klei. Er zijn tal van variaties te bedenken met het maken van kralen, van heel eenvoudig tot enorm ingewikkeld.

Kralen met stippen
Zo kun je bijvoorbeeld ronde kralen maken met stippen, of een ander patroontje. Maak hiervoor kleine bolletjes van de klei, zo groot als je je kralen wilt hebben. Let er hierbij op dat het meestal mooier is om de kralen niet te groot te maken. Wil je kralen met stippen? Maak dan héle kleine balletjes, druk deze plat, en bevestig ze voorzichtig met een satéprikkertje op je kralen.

Platte kralen
Je kunt ook platte kralen maken, bijvoorbeeld met een mooie swirl erin. Neem hiervoor 2 verschillende kleuren klei, druk deze mooi plat en rol ze vervolgens samen op tot een dunne worst. Zo’n worst noem je een cane. Een cane met een swirl erin is zeer eenvoudig om te maken. Van deze cane snijd je vervolgens voorzichtig stukjes af, die je als kralen kunt gebruiken.
Onderstaand filmpje laat zien hoe je een cane moet maken. Zie je het niet zitten om ze zelf te maken, je kunt de canes ook kopen, bijvoorbeeld op Etsy.com of Ebay.


Werken met canes
Je kunt Fimo-canes ook kant en klaar kopen, met de meest prachtige patronen erin. Deze kun je gebruiken voor platte kralen, maar je kunt er ook zeer dunne plakjes vanaf snijden om op ronde kralen te bevestigen. En door veel te oefenen, kun je zelf uiteindelijk ook de mooiste canes maken!

Gaatjes maken in de kralen
Voor je de kralen gaat bakken in de oven, is het belangrijk om er eerst gaatjes in te maken. Het mooiste doe je dit met een naald of een dunne spijker. Steek de naald helemaal door de kraal heen en doe dit daarna ook een keer vanaf de andere kant. Zorg wel dat je voorzichtig werkt, anders wordt je kraal aan één kant lelijk. Hierna kun je ze bakken om ze vervolgens tot de mooiste sieraden te verwerken.

Comments are closed.