Zelf een piñata maken

On 6 maart 2013 by redactie

Een piñata is een mexicaans gebaar van vreugde. Een piñata heeft de vorm van een ezel en wordt gebruikt als spelletje. Het doel hierbij is om met een blinddoek om de piñata kapot te slaan. Als de piñata kapot geslagen is valt het snoep eruit. Dit is leuk bij peuterspelletjes!

Een piñata is gemaakt van aardewerk maar papier machee wordt het meest gebruikt omdat dit makkelijk is met het kapot slaan. In Mexico worden piñata’s vaak gebruikt bij speciale feesten, kinderfeestjes of bij het begin van de zomer. De snoepjes vallen tussen de feestgangers.

Piñata maken

Eerst blaas je een grote ballon op en beplak je deze met krantenpapier. Je plakt er 3 lagen krantenpapier op en laat deze drogen. Vervolgens beplak je hem vol met papier met kleurtjes erop. Je prikt de ballon lek en maakt voorzichtig een gaatje in het papier machee.

Deze vul je met snoepjes zoals tumtum, smarties of ander klein snoepgoed.
Je plakt de ballon weer dicht met een dun stukje gaas en plakt opnieuw krantenpapier erover. Ook nu plak je 3 lagen krantenpapier. Nadat alles gedroogd is kun je de piñata gaan schilderen met acrylverf.

Unieke piñata maken

Als je echt een unieke piñata gaat maken zoals de vorm van de ezel werk je volgens hetzelfde plan. Je gebruikt weer balonnen en krantenpapier en schildert deze delen van de piñata. Zo kun je deze delen later aan het grote deel vastplakken. In het hoofd of in de poten hoef je niet perse snoep te doen.

Een piñata maken is dus heel leuk om samen te doen met bijvoorbeeld je kind en ideaal voor een leuk feestje!

pinata

 

Comments are closed.