Maak zelf een panfluit!

On 13 juni 2014 by redactie

Muziek maken is altijd leuk, zeker als je zelf je muziekinstrument kunt maken. Dat is niet zo moeilijk. Met hele simpele middelen kun je al leuke dingen doen.

Trilling
Muziek is trilling. Een muziekinstrument wordt aangeslagen of aangeblazen en brengt hierdoor een trilling voort. De trilling wordt door de lucht naar ons oor doorgegeven en we horen een klank. Je kunt tegen de rand van een bierflesje blazen en je hoort een toon. De luchtkolom in de fles is in trilling gebracht. Hoe groter die luchtkolom hoe lager de toon. Hoe kleiner de luchtkolom, hoe hoger de toon.

Aan het werk
We gebruiken het principe van de langere en kortere luchtkolom voor het maken van een panfluit. Een panfluit is een reeks buisjes, die op volgorde aan elkaar zijn verbonden. Voor de buis nemen we een elektriciteitsbuis. Aan de onderkant maak je de buis dicht, de bovenkant moet open blijven. Als je tegen de binnenrand van het buisje blaast, hoor je een toon. Met een stemapparaat controleer je of de toonhoogte klopt. Een te lage toon maak je hoger, door het buisje een heel klein beetje korter te vijlen of te zagen. Een toon die te hoog is, krijg je niet lager. Gebruik dit buisje voor een hogere toon.

Vastmaken
Je maakt de buisjes met touwtjes op volgorde aan elkaar vast. De laagste helemaal links, de hoogste komt helemaal rechts. Voor de stevigheid kun je aan weerszijden een latje vastmaken. En dan: spelen maar!

Comments are closed.